Το κτήριο ξεκίνησε ως μια μικρή αγροτική κατοικία μέσα σε ένα περιβόλι από πορτοκαλιές και η χάραξη του ακολουθεί τον κάνναβο των δένδρων. Το κτήριο ξεπροβάλει μέσα από το σχεδόν επίπεδο οικόπεδο μέσα από τα δένδρα .Η σύνθεση στο οικόπεδο αποτελείται από δυο ορθοκανονικούς όγκους της κυβικής πέτρινης αγροικίας και μιας μεταλλικής αποθήκης σε σχήμα ημικυκλικό. Οι χαράξεις και οι δίοδοι γίνονται μέσα από τον κανναβο των δέντρων και κατά την διάρκεια της κατασκευής αφαιρέθηκαν μονάχα όσα δένδρα ήταν απαραίτητο. Η πρόσβαση από τη γύρω αυλή πραγματοποιείται σχεδόν από όλες τις πλευρές με σκαλοπάτι συνεχόμενο , το οποίο σε πολλές περιπτώσεις λειτούργει και ως προσωρινό καθιστικό.
Η μικρή αγροτική κατοικία δείχνει να ξεφυτρώνει από το έδαφος και η πέτρα ακολουθεί την ίδια χρωματική παλέτα του εδάφους δίνοντας μας έτσι την ιδέα μιας συνέχειας. Το κτήριο προσπαθεί να ξεγελάσει τον επισκέπτη καθώς κάθε του όψη προσδίδει κάτι νέο για το κτήριο . Η στάθμη του παταριού είναι χαμηλότερη από αυτή που υποδηλώνει το εξωτερικό σενάζ το οποίο εξυπηρετεί το κεντρικό άνοιγμα και έχει κατασκευαστεί δεύτερο κρυφό σενάζ για να εδρεύσουν τα μεταλλικά δοκάρια . Μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και μανιερστικό σε άλλες περιπτώσεις καθώς οι στάθμες βρίσκονται σε αλλά επίπεδα από ότι υποδηλώνει το κτήριο.
Το κτήριο έχει δόμηση 15 τ.μ. με πατάρι 9 τ.μ. Ο εξοπλισμός των δωματίων είναι λιτός και ταυτόχρονα πλήρης. Στο ισόγειο έχουμε την κουζίνα, το σαλόνι , την τουαλέτα και εστία θέρμανσης και στο πατάρι το υπνοδωμάτιο με ένα διπλό κρεβάτι. Τα δυο επίπεδα ενώνονται με μια μεταλλική σκάλα από λαμαρίνα πάχους 0,5 εκ. με βαφή από τεχνητή σκωρία. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις το πρώτο σκαλοπάτι από οπλισμένο σκυρόδεμα λειτουργεί και σαν κάθισμα.
Η τοποθέτηση του κτηρίου αλλά και τα βασικά του ανοίγματα ενώνουν τον Βορρά με τον Νότο δίνοντας μια διαπερατότητα στο κτήριο καθώς προσφέρει συνεχή και έντονο φυσικό αερισμό και φωτισμό χωρίς να απαιτούνται τεχνικά μέσα ,με μία μικρή ενίσχυση δροσιάς από σύγχρονο μηχάνημα ψύξης – θέρμανσης. Η κεντρική σύνθετη μπαλκονόπορτα προσφέρει δυο διαφορετικά ανοίγματα , ένα για το ισόγειο τμήμα με θέαση στα Λευκά όρη των Χανίων και ένα για τον όροφο με ανάκληση προς τα άνω. Τα δυο παράθυρα στην Βόρεια όψη συνδέονται με αυτό το κεντρικό άνοιγμα για να μας προσφέρουν τη διαπερατότητα και αερισμό στο κτήριο.
Βασική φιλοσοφία στο κτήριο ήταν να χρησιμοποιηθούν υλικά άφθαρτα με μηδενική απαίτηση συντήρησης και εύκολο καθαρισμό. Στο κτήριο έχει χρησιμοποιηθεί σκληρή παλέτα υλικών με πρωταγωνιστή τη σιδερόπετρα Ακρωτηρίου με χτίσιμο ξερολιθιάς εξωτερικά και εσωτερικά είναι αρμολογημένοι λίθοι συνολικού πάχους τοιχίου 0,50μ. Έχει γίνει επιπλέον δεύτερο κρυφό σενάζ για τα μεταλλικά δοκάρια του παταριού και ένα εμφανές το οποίο εξυπηρετεί την στατικότατα αλλά και το μεγάλο άνοιγμα στο ισόγειο.
Επιπλέον υλικά είναι το βιομηχανικό πάτωμα στις αυλές και το ισόγειο , η πατητή τσιμεντοκονία στο λουτρό , το ξύλινο πάτωμα στο πατάρι και ο μεταλλικός σκελετός ο οποίος λειτουργεί και ως φωτισμός για το ισόγειο. Τέλος στην οροφή έχει χρησιμοποιηθεί αλουμινένιο πάνελ με θερμομόνωση σε μορφή χαλκού με εσωτερική επένδυση ξύλου και έχει κατασκευαστεί κρυφό λούκι όπου καταλήγει σε μια κάθετη υδρορροή.
Στον εσωτερικό φωτισμό έχουν χρησιμοποιηθεί τα μεταλλικά δοκάρια ως στήλες φωτός και εξωτερικά έχει εγκατασταθεί στο σεναζ κρυφό προφίλ ταινίας όπου φωτίζει όλο το κτήριο περιμετρικά και δίνει την αίσθηση ενός φωτεινού δακτυλίου καθώς και φωτισμός στα δένδρα όπου εντάσσονται στην αυλή.
HOUSES